MEER KLEUR, MEER WARMTE, AANGENAMERE ZORG

‘Is dit een ziekenhuis?’ Die vraag komt bij je op, als je de Isala Klinieken in Zwolle binnenkomt. Deze moderne zorginstelling lijkt in niets op het traditionele ziekenhuis. Hier geen strenge entree of overwegend koele kleuren. Wel veel groen en warme tinten. De architecten Alberts & Van Huut gooiden het over een totaal andere boeg. Ze zijn bekend van het Gasunie-gebouw in Groningen, ook zo’n grensverleggende creatie. Ook in Zwolle kozen zij voor wat wel ‘organische architectuur’ wordt genoemd. Strakke en rechte vormen zijn hier ver te zoeken. Schuine zichtlijnen voeren de boventoon. Er is zelfs een watervalletje. Isala Klinieken noemt zich dan ook liever een ‘beter-huis’. Maasdam mocht alle vloeren verzorgen. Geen sinecure: meer dan 120.000 m2 nauwkeurig leggen in een omgeving waar niets rechtoe-rechtaan is. Maar juist daarom viel de keuze op Maasdam.

Plinten in verschillende vormen

In zorginstellingen is de overgang tussen vloeren en wanden altijd een punt van aandacht. In sommige ruimtes kun je werken met de klassieke haakse plint. Maar daar waar hygiëne een zeer grote rol speelt, liggen holle plinten meer voor de hand. Deze zijn veel beter schoon te houden. Dat is in verpleeg- en operatiekamers een uitkomst, zo niet een must. In de badkamers is er zelfs voor gekozen om de vloerbekleding helemaal te laten overlopen in wandbekleding tot onder het plafond. Bij die vloerbedekking is ook altijd goed gelet op slipvastheid. Want mooi mag, veilig moet.

Vier kleursferen

De aangename sfeer van Isala Klinieken is mede te danken aan de vier kleursferen. Het gebouw is onderverdeeld in vier zogenaamde ‘vlinders’, met elk een eigen kleur: oranje, blauw, groen en geel. Alleen in de operatiekamers is van dat stramien afgeweken. Daar is gekozen voor de functionelere kleuren grijs en donkergrijs.

Zo ziet zorg er vandaag de dag uit

Schuin, krom, scheef: een feest voor vakmensen
Voor een omvangrijk project als dit is het prettig dat Maasdam altijd kan terugvallen op een groot bestand aan gespecialiseerde vakmensen. Die waren hier hard nodig. Een groot aantal ruimtes werd voorzien van PVC-vloeren, een vak apart. Deze vloeren zijn gelegd in ruimtes waar hygiëne voorop staat. In de operatiekamers werd er zelfs op gelet dat de vloeren niet het gevaar van elektrische ontlading kunnen opleveren. In andere ruimtes waar zorg wordt verleend, werd gekozen voor marmoleum. Op andere plekken, zoals in de kantoorruimtes, kon worden gewerkt met tapijttegels. Er is dus steeds goed gekeken naar de juiste balans tussen functie en esthetiek. Door de vele schuine hoeken was het verwerken van die materialen ook voor de doorgewinterde vakmensen een uitdaging. Eigenlijk wordt het leggen van 120.000 m2 vloeren dan bijna millimeterwerk. Geen wonder dat Maasdam hier twee jaar over de vloer kwam.

Maasdam, specialist in zorg
Ons werk voor Isala Klinieken staat niet op zichzelf. We zijn er trots op dat we dit mooie werk hebben gerealiseerd met een team van mensen: van verkoper tot stoffeerder. 

Al sinds onze eerste dagen realiseren we projecten in de zorg. En vandaag de dag maken steeds meer zorginstellingen gebruik van die expertise. U vindt ons werk in onder andere het Maasstad Ziekenhuis en het Dijkzicht Ziekenhuis in Rotterdam, het Medisch Spectrum in Enschede en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Maasdam draagt bij aan zorg van topkwaliteit.

Bekijk alle projecten