Sosjaal Kaffee voelt als thuisomgeving

Een ruimte waarin mensen met een lichte verstandelijke beperking en onbegrepen risicovol gedrag zich thuis kunnen voelen. In dezelfde ruimte moeten echter eveneens vergaderingen kunnen worden gehouden en moet het personeel kunnen lunchen. Het waren heldere eisen voor het multifunctionele Sosjaal Kaffee van Stichting Trajectum.Bovenal is het een veilige (werk)omgeving voor de begeleiders en andere bewoners. Maasdam nam de volledige projectinrichting voor haar rekening om de combinatieruimte naar ieders wens vorm te geven.

Gebruik maken van bestaande kennis

Samen met onze opdrachtgever en met ervaringsdeskundigen over de toekomstige gebruikers hebben we het project zorgvuldig voorbereid. Wat zijn de risico’s voor het interieur waar we rekening mee moeten houden? Hoe zorgen we dat de omgeving geen trigger is voor de bewoners, maar ook geen ziekenhuisbeeld afgeeft? In het Programma Van Eisen vonden we alle verschillende functies van de ruimte een plek.

Slimme zichtlijnen

Door een slimme indeling heeft het Sosjaal Kaffee een huiselijke uitstraling. Bewoners kunnen zich even terug kunnen trekken op de loungebanken in treinopstelling, waarbij begeleiders door de lage leuningen toch te allen tijde overzicht houden. Twee schuifdeuren splitsen de ruimte desgewenst op in een woon- en een vergaderruimte. De kleuren en materialen die we selecteerden als projectinrichter voldoen qua kwaliteit aan de veiligheidseisen, qua functionaliteit aan de eisen van een huis- en eetkamer en qua sfeer aan een omgeving waarin er geen extra of onverwachte prikkels zijn.

Een prettige woonomgeving

Careyn Torenhoeve

Sosjaal kaffee voelt als thuisomgeving

Praktisch toepasbaar
Van de vloeren en wanden tot de totale inrichting is er gekeken naar de praktische toepasbaarheid in combinatie met het effect op de geestelijke gesteldheid van bewoners. In de uitnodigende omgeving zorgt de rustige groene kleur voor verbinding in de ruimte. Ook bij dit project zijn het de grote en kleine details waarin Maasdam met plezier bijdraagt aan goede zorg.

Bekijk alle projecten