EEN WARM WELKOM DANKZIJ MAASDAM

Huisartsenpraktijk van Gent

Een huisartsenpraktijk omtoveren tot een sfeervolle, welkome plek voor zowel patiënten, artsen als medewerkers, het is een mooie uitdaging voor Maasdam. De missie is geslaagd, Maasdam heeft een warme praktijkruimte gecreëerd, waar iedereen zich direct thuis voelt. Maasdam verzorgde de inrichting van de entree, de balie, de behandel- en wachtkamer en zelfs de gangen kregen een persoonlijke touch. Maasdam nam het gehele proces voor haar rekening: van het interieurontwerp van de verschillende ruimtes tot en met de realisatie.

“De bouw van de praktijk liep behoorlijk vertraging op en daardoor bleef er weinig tijd over voor de inrichting.
Toch heeft Maasdam in dit korte tijdsbestek een mooi resultaat weten te behalen, waar we trots op kunnen zijn.” 
André van der Ende (interieurarchitect, Maasdam)


Persoonlijk en warm
Hestia Van Gent nam de huisartsenpraktijk in Katwijk in 2017 over van het echtpaar Pool. De 27-jarige arts wilde het geheel een warme, persoonlijke en jeugdige uitstraling geven. Om dit te bewerkstelligen heeft Maasdam voor lichte tinten en veel hout gekozen. De combinatie met de vrolijke, gekleurde designstoelen geven de praktijk een frisse uitstraling. 

In de gangen heeft Maasdam lichte eikenhouten vakkenkasten geplaatst met daarin ruimte voor persoonlijke spullen van de huisarts. Zo ziet de patiënt direct wie de persoon is achter de huisarts die hem of haar behandelt. De scheidingswanden in de behandelkamer zijn persoonlijke foto’s van huisarts Van Gent, die op een groot doek zijn geprint. Dit geeft de kamer een extra persoonlijk tintje.


Werkbaarheid

Bij een huisartsenpraktijk zijn er een aantal zaken waar je als projectinrichter rekening mee moet houden. Zo moet de huisarts bijvoorbeeld altijd dichtbij de deur zitten, zodat er snel hulp kan worden ingeschakeld. Ook moet er voldoende loopruimte zijn rond de behandeltafel. Voor de balie is het belangrijk dat het ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk is. Maasdam heeft als vanzelfsprekend rekening gehouden met deze voorwaarden in het ontwerp én de realisatie van de praktijk. Een voorbeeld hiervan zijn de niervormige tafels in de spreekkamers. Door deze vorm wordt er nabijheid geschept tussen arts en patiënt én kan de patiënt ook makkelijk meekijken op de computer.


Soepele samenwerking
André van der Ende: “De familie Pool en later Hestia van Gent zijn uiterst vriendelijke opdrachtgevers. Ze stonden open voor onze ideeën. Ik kijk terug op een leuk traject en een soepele samenwerking. Hestia van Gent heeft via de mail laten weten dat ze erg enthousiast is over het resultaat. Zij en haar collega’s werken er graag en dat voelen de patiënten ook.”

Bekijk alle projecten