Wanneer schoon niet genoeg is

Een interieur dat bijdraagt aan goede zorg

In de gezondheidszorg is hygiene altijd een essentieel onderdeel van goede zorg. Het is immers een omgeving waarbij er meer bacteriën en virussen bij elkaar komen en waar meer kwetsbare mensen zich bevinden. Of het nu om de steriele omgeving gaat van een operatiekamer, een schone keuken in een verpleeghuis of om de gedesinfecteerde deurklinken in een huisartsenpraktijk.. wanneer de hygiëne niet volledig als basis op orde is, is de verleende zorg per definitie minder goed van kwaliteit. Door dit aspect direct mee te nemen in de projectinrichting ontzorgen we de zorgverleners deels bij hun werk.

Geen stofvangers
In de zorg werken we daarom met materialen die vuil niet snel opnemen en goed schoon te maken zijn. Dat kan een speciale toplaag over een pvc- of gietvloer zijn, waarbij deze als ondergrond goed te desinfecteren is - zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Waar mogelijk laten we deuren automatisch openen zodat er minder menselijk contact is. Door de inrichting zo min mogelijk contactvlakken te geven, voorkom je een deel van de verspreiding van bacteriën via de zorgverleners, patiënten en bezoekers. Een ander element is het weglaten van knopjes, handvaten en andere kleine details (vaak esthetisch) in de inrichting. Immers, op ieder knopje kan weer stof blijven liggen of is er een risico dat het minder goed schoon gemaakt wordt. Gladde oppervlakten en geen vreemde hoeken zijn kenmerkend bij projectinrichting in de zorg.

De praktische kant
Maasdam neemt het aspect van hygiene direct mee in het Plan Van Eisen. Uiteraard passen we de geldende normen, wetten en protocollen op het gebied van hygiëne en arbo daarbij toe, maar ook de praktische ervaringen en wensen van de zorgverleners. Is het handiger om de dispenser met desinfecterende alcohol aan de buiten- of aan de binnenkant van een deur te plaatsen? Waar in de keuken komen welke onderdelen zodat het schoonmaakprotocol zo efficiënt en goed mogelijk kunnen worden uitgevoerd? Maar ook: bij welke ingang komt met binnen met rolstoelen of een rolator en welke ondergrond zorgt dan dat die wielen snel schoon zijn. Maasdam vraagt naar, wijst op en adviseert als kritische expert over details als het om hygiëne gaat. Omdat schoon in de zorg niet genoeg is.

Ervaren hoe hygiëne en projectinrichting hand in hand gaan? Onze specialist zorg vertelt u graag meer! Neem contact met ons op.

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op