Rust in de werk- en woonomgeving

Een zorg minder

De respectvolle rust van een verpleegafdeling. Mensen die ziek zijn, hebben baat bij een omgeving waarbij ongewenste geluiden worden buitengesloten. In een verzorgingstehuis moet er echter gelach kunnen klinken uit de gezamenlijke huiskamer en de tv moet harder gezet kunnen worden, zodat iedereen het journaal kan volgen. Klikkende hakken op de vloer ervaart echter bijna iedereen als overlast. Wanneer je over de akoestiek in de zorg wil praten, moet je allereerst goed kijken naar de specifieke doelgroep en omgeving. Er is niet één oplossing, geef gehoor aan maatwerk.

Aangenaam geluid
Een goede akoestiek zorgt voor een aangenaam geluid. Maar wat is aangenaam? Voor de zieke patient die bijkomt van een operatie is dat waarschijnlijk stilte. Voor het kind op de verpleegafdeling met een complex gebroken been, is dat misschien het geluid van de film ter afleiding. Maar ook muziek wordt steeds vaker ingezet als het gaat om een helende omgeving. Bij zorgverlening in een woonzorgomgeving zijn het juist de huiselijke geluiden die bewoners kunnen waarderen. De geluiden uit de keuken mogen hoorbaar zijn, maar tv van de buurvrouw liever niet. Het gelach uit de huiskamer mag uitnodigend doorklinken in de gang, maar moet niet storen bij de werkkamers. Wanneer de geluidswensen van de gebruikers en de zorgverleners als in een vroeg stadium worden meegenomen, scheelt dat een hoop frustratie en kosten achteraf.

Geluidsreflectie of -absorptie
Het is zoeken naar de juiste balans in de akoestiek en daar kunnen technische materialen en het plaatsen van elementen in de ruimte voor zorgen. Geluidreflecterende panelen in het plafond of juist geluidabsorberende maken al een wereld van verschil. In artsenkamers en overlegruimten selecteren we juiste wijze van isolatie om privacy te garanderen. Een geluiddempende vloer in de hal geeft rust, terwijl de wielen van bedden, rolstoelen of een rolator wel soepel blijven rollen.

Maasdam neemt graag plaats aan tafel wanneer het om de akoestische (her)inrichting van een project gaat. We nemen ervaring en vakkennis mee, luisteren goed naar de wensen en adviseren en realiseren vervolgens concrete oplossingen.

Maasdam als partner tijdens u (her)inrichtingsvraagstukken? Neem contact met ons op!

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op