Healing Environment en omgevingspsychologie in de zorg

Tijd om de gebruiker centraal te zetten

Veel zorginstellingen claimen een healing environment te creëren, maar verdiepen zich nog onvoldoende in waar het werkelijk om draait. Vaak wordt volstaan met verfraaiingen van gebouwen en tuinen, maar slechts zelden is men echt in de huid van de gebruikers gekropen. Omgevingspsychologie bestudeert de interactie tussen de gebouwde omgeving en de mens. Hoe beleven wij de omgeving? Hoe beïnvloedt de omgeving ons gedrag? Waar voelen we ons veilig en thuis en waar niet? Hoe kan een omgeving wenselijk gedrag bevorderen of juist in de weg staan? Dit is mijn werkveld als omgevingspsycholoog, mijn naam is Fiona de Vos Ph.D. en hier heb ik over verteld tijdens tijdens de inspiratiesessie op 18 november 2015 bij Maasdam in Waddinxveen.

Zet de gebruiker centraal
Alleen door de specifieke behoeften van patiënten, bezoekers en personeel zorgvuldig in kaart te brengen kan men een healing environment creëren: een omgeving die optimaal aansluit bij de behoeften van de diverse gebruikers. In de meeste zorginstellingen komen we niet voor ons plezier, zelfs al gaan we alleen op bezoek. Een healing environment is een omgeving waar onnodige stress wordt voorkomen door ‘misfits’ tussen de gebruikers en de omgeving te minimaliseren en het gevoel van welbehagen te verhogen.

Denk bij onnodige stress aan zaken als:

  • de weg niet kunnen vinden
  • kille kleuren
  • kale wachtruimtes
  • lange looplijnen voor personeel
  • het gebrek van een toegankelijke, aangename buitenruimten


Om onnodige stress voor alle gebruikers te beperken moet zowel de directe omgeving van het gebouw als het gebouw zelf niet alleen warmte, gastvrijheid, aandacht en professionaliteit uitstralen, maar ook daadwerkelijk passen bij zijn gebruikers.

Samenwerken vanaf het ontwerpproces
Een gebouw en de inrichting volledig laten passen bij zijn gebruikers, dat bereik je alleen door een team van professionals (architect, interieurarchitect, omgevingspsycholoog, etc.) vanaf het begin van het ontwerpproces te laten samenwerken en door de belangen van de verschillende gebruikers zorgvuldig in kaart te brengen en tegen elkaar af te wegen. De aandacht, tijd en toewijding die in het proces gestoken worden, verdien je absoluut en in veelvoud terug met een omgeving die werkelijk healing is.

Mijn passie is het optimaliseren van de afstemming tussen de omgevingen die we creëren en de mensen die ze gebruiken. In mijn werkveld, daag ik klanten en ontwerpers uit om anders te denken en nieuwe mogelijkheden te ontdekken voor de ruimtes die we ontwerpen. Ik vertel hier over op 18 november tijdens de Maasdam inspiratiesessie over ontvangstruimtes in de zorg. 

De sessie heeft inmiddels plaatsgevonden, meer weten? Lees meer.

Benieuwd naar wat healing environment voor uw zorginstelling kan betekenen? Neem contact op met onze specialist zorg!

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op