Betere zorg dankzij doordachte inrichting

In welke ruimte voelt uw cliënt of patiënt zich het meest welkom, terwijl privacy en hygiëne gewaarborgd zijn? Maasdam ontwikkelde de ideale ontvangstruimtes voor kleinere én grote zorginstellingen. Binnen de zorg kan de juiste inrichting zorgen voor een reductie van stress, minder medicatie, een teruggang van agressie, snellere genezing en een fijne werkomgeving. Dat concludeerde omgevingspsychologe Fiona de Vos op 18 november tijdens de sessie rondom de ontvangstruimte in de zorg bij Maasdam. In Maasdam’s eigen inspiratieruimte, de Loodz, hoorde een groep van facilitair managers vervolgens van interieurarchitect André van de Ende hoe deze theorie in de praktijk gebracht kan worden binnen de eigen ontvangstruimte. De inspiratiesessie is de eerste binnen een reeks waarin Maasdam laat zien hoe duurzame interieurs gecreëerd worden die bijdragen aan prettiger werken, betere zorg en efficiënter onderwijs.

Binnen de zorg kan de juiste inrichting zorgen voor een reductie van stress, minder medicatie, een teruggang van agressie, snellere genezing en een fijne werkomgeving. Dat concludeerde omgevingspsychologe Fiona de Vos tijdens onze zorginspiratiesessie. Bekijk onze video hier.

SAMENVATTING ZORGINSPIRATIESESSIE 18 NOVEMBER 2014

Interieur als een ski-jas
Een ski-jas, dat is de beeldspraak die Martin van Nieuwaal, directeur van Maasdam, voor projectinrichting gebruikte in zijn inleiding van de eerste inspiratiesessie rondom ‘ ideale ruimtes’. Want de juiste ski-jas houdt je warm, zorgt voor betere prestaties, mag best modieus zijn én heeft de juiste maat voor degene die hem aantrekt. Zo kijkt Maasdam ook naar projectinrichting: wanneer deze wordt afgestemd op de gebruikers, ontstaat er een mooi en functioneel interieur dat de prestaties van degenen in de ruimte verhoogt. De Loodz was op 18 november een goed bezocht podium voor de inspiratiesessie rondom de ontvangstruimte in de zorg. Facilitair managers en professionals op het gebied van gastvrijheid kregen van Fiona de Vos een inspirerende presentatie over omgevingspsychologie en Healing Environment. Dankzij omgevingspsychologie kan men voorspellingen doen door te begrijpen hoe mensen zich binnen een ruimte gedragen. Door hier slim op in te spelen, kan het gedrag zelfs gestuurd worden. 
 
Van illness naar wellness
Bijna niemand gaat ontspannen naar een zorginstelling of ziekenhuis. Aan de hand van enkele voorbeelden lichtte Fiona de Vos toe hoe de omgeving stress kan vergroten, of juist kan reduceren. Dit kan te maken hebben met de lay-out van een afdeling, waardoor personeel minder hoeft te lopen en daardoor sneller bij patiënten is, maar ook met het soort kunst aan de muur, patronen op de vloer, kleur- en materiaalgebruik en de juiste hoeveelheid ‘natuur’ in de omgeving. Wanneer de theorie rondom Healing Environment juist wordt toegepast, verschuift de focus van illness naar wellness. Zo ontstaat een omgeving die niet alleen stress reduceert, maar ook maakt dat personeel eenvoudiger hun werk uit kan voeren en familie en vrienden een fijner verblijf hebben.

Zo vroeg mogelijk
Er zijn voldoende resultaten die aantonen dat de stressreductie van een juiste omgeving leiden tot een lager narcosegebruik, minder medicatie, minder agressie, betere communicatie met artsen en gelukkigere werknemers. Fiona de Vos adviseert bedrijven daarom om zo vroeg mogelijk in het bouwproces te starten met het plannen van de inrichting. Met de inzet van evidence based design borgt de organisatie dat de omgeving niet alleen is afgestemd op de werkzaamheden, maar ook op de mensen en de visie van het bedrijf.

Van concept naar beleving
Interieurarchitect André van de Ende, werkzaam bij Maasdam, zorgt dagelijks voor de praktische vertaling van deze theorie in zijn ontwerpen. De eerste conclusie van zijn verhaal is dat één ideale ontvangstruimte die overal ingezet kan worden, niet bestaat. Per doelgroep bestaan andere wensen over de toepassing van de vloer, herkenbaarheid van de inrichting, verlichting, materiaalsoorten en hygiëne. Volgens  Van de Ende is het daarom ook zaak om te kijken naar het doel van de ruimte en de doelgroep die hier ontvangen wordt, voordat er een ontwerp voor het interieur gemaakt wordt. Zo kan er voor iedere doelgroep een ruimte worden gecreëerd die voor een positieve ontvangstbeleving zorgt.

Uw eigen inrichtingsvraagstuk
Heeft uw organisatie (ver)bouwplannen? Betrek Maasdam in een vroeg stadium bij uw plannen en creëer zo ook duurzame interieurs die bijdragen aan prettiger werken, betere zorg en efficiënter onderwijs. Dankzij uitgebreide kennis en brede ervaring, is Maasdam in staat prestaties van gebouwen én hun gebruikers te verhogen met projectinrichting. Zo werkt Maasdam voor klanten aan veelzijdige totaalconcepten voor de inrichting van kantoren, zorg- en onderwijsinstellingen. Maak een afspraak in onze inspiratieruimte en bespreek vrijblijvend wat Maasdam voor u kan betekenen.