Het kantoor van de toekomst

Hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit? Wat zijn over enkele jaren de drijvende krachten achter de inrichting van kantoren? Of wacht? Zitten we dan eigenlijk nog wel in kantoren? Maasdam geeft een inkijkje in uw werkplek van morgen.

Van 72 naar 34 uur

Waarom hebben we straks andere werkplekken nodig? Een aantal factoren speelt daarbij een rol. Bijvoorbeeld de veranderende arbeidsmarkt. Ruim honderd jaar geleden was twaalf uur op een dag met één rustdag in de week de norm. In 2010 lag het gemiddelde aantal arbeidsuren op 34,4 per week, waar dit begin 20ste eeuw dus nog 72 uur was.

We werken dus steeds minder en we werken ook op een andere manier samen. Minder in afdelingen, meer in projectteams. Dat vraagt om minder hokjes, meer grotere ruimtes met hoekjes waar die teams snel bij elkaar kunnen komen.

Mobiliteit en IT

Door nieuwe technologie hoeven we ook niet altijd meer fysiek bij elkaar te komen. De afhankelijkheid van een vaste werkplek neemt verder af in de komende jaren. Reistijd wordt werktijd met een laptop op schoot in de trein. Een zelfrijdende auto is een nieuwe werkplek voor taken waar je een scherm voor nodig hebt. Dat betekent dus ook wat we minder werkplekken nodig hebben, een beweging die nu al zichtbaar is.

Werknemer stelt andere eisen

Bovendien stelt de werknemer andere eisen aan zijn werkplek. Werken moet ook leuk zijn. Dat vraagt om een andere inrichting, misschien wel een pooltafel en grote loungebank. Uit onderzoeken blijkt dat de werknemer van nu daar grote waarde aan hecht.

Sommige organisaties gaan zelfs nog verder. De inrichting van de bedrijfspand moet volledig aansluiten bij de merkidentiteit. Google zet haar kernwaarden bijvoorbeeld volledig door in de inrichting en gebruikt de werkplek om cultuurveranderingen in gang te zetten. Moet het iets luchtiger? Dan bouwen we toch een glijbaan.

Doorpraten over uw werkplek van de toekomst? Neemt u gerust contact met ons op.

Uw kantoor van de toekomst?

Wij praten graag met u na over dit onderwerp en over uw kantoor van de toekomst!