Optimale gebruikersbeleving dankzij biophilic design

Maasdam belooft,in de 7 beloften van Maasdam, een bewezen optimale gebruikersbeleving, maar hoe ontwerpen en realiseren we dit eigenlijk? Dit doen we voornamelijk door het inzetten van theoretische kennis uit de omgevingspsychologie, waarmee we onderbouwde keuzes maken voor de optimale inrichting van uw ruimte. Eén van de theorieën uit de omgevingspsychologie die wij bij het creëren van de optimale gebruikersbeleving toepassen, is biophilic design. De natuur van buiten meenemen naar binnen, opdat de ruimte de natuurlijke processen in het menselijk lichaam en de geest stimuleert. Vanwege de connectie die mensen voelen met de natuur in ruimte, laat deze ruimte mensen zich beter voelen en daardoor beter presteren. Die ruimte maakt mensen gezonder en zorgt dat leerlingen beter kunnen leren. Optimale gebruikersbeleving dus.

Een glimlach
Een absolute expert waar Maasdam zich door laat inspireren op het gebied van biophilic design is Oliver Heath. Duurzame architectuur, interieur en biophilic design zijn de vakgebieden van deze veelzijdige auteur en architect. In het kantoor van Maasdam zag hij hoe onze architecten biophilic design hebben doorgevoerd: “De combinatie van natuurlijke elementen, de gebruikte materialen en de inval van daglicht zorgen automatisch voor een glimlach op mijn gezicht”. Dat is precies wat er gebeurt in een ruimte waar biophilic design is toegepast: je voelt je er prettig. Een gewone gebruiker van de ruimte zal waarschijnlijk niet eens kunnen benoemen waar dat precies aan ligt, maar het ‘voelt goed’. Het gevoel van de optimale ruimte, is echter niet enkel een gevoel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben gekeken naar het resultaat van een ruimte met een optimale biophilic principes. De studieresultaten zorgen voor een heldere conclusie: kinderen kunnen tot 25% sneller leren; het gebruik van pijnmedicatie in ziekenhuizen kan verminderd worden tot 22% en de productiviteit in kantoren kan tot 15% toenemen.

Biophilic Design kwam al in de jaren tachtig in beeld in Amerika. De grootschalige beweging van mensen die van het platteland naar de stad trokken - en de problemen die daarmee naar boven kwamen - waren de aanleiding tot het anders kijken naar de omgeving. Er werden steeds meer onderzoeken gedaan naar de effecten die gebouwen kunnen hebben op de gezondheid van de gebruikers. “Meer dan vijfhonderd wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat er voordelen zijn wanneer je de natuur in die gebouwen brengt. De afgelopen jaren zijn mensen zich steeds meer bewust geworden van het effect van de gebouwen waar ze hele dagen in moeten werken, leren of herstellen”, weet Heath. Een kritische blik op het interieur is dus niet (enkel) meer om indruk te maken op de bezoeker of gebruiker, maar vooral ook om de gebruikers er zich beter te laten voelen. Op de juiste manier aandacht besteden aan het uiterlijk van een ruimte, heeft effect op het innerlijk van de gebruiker.

Wat is het doel van de ruimte?
Maar hoe maken we een ruimte nu optimaal met biophilic design? Daglicht, geuren, levende natuur en de ideale akoestiek zijn elementen die bij biophilic design zorgen voor een meer natuurlijke omgeving binnen en gebouw. Er zijn drie onderdelen binnen deze visie op interieur: een direct connectie met de natuur maken, indirecte connectie met de natuur maken en de wijze waarop mensen emotioneel reageren op de ruimte. “Het hangt af van het doel van de ruimte op welke manier je biophilic design toepast. Je kunt gericht zijn op een teruggetrokken omgeving of een plek waar je geconcentreerd kunt overleggen, een plek waar je kunt ontspannen of juist waar je heel creatief kunt zijn of sociaal samenzijn. Zowel fysieke als mentale doelen wordt (sneller) gehaald met de juist omgevingsbalans met de natuur”, schetst Heath.

Dat is ook precies waarom Maasdam een goede schets maakt van uw wensen en ideeën. Voor wie is de ruimte bedoeld en welke ‘taak’ hebben de gebruikers binnen de ruimte? Welke waarden zijn er belangrijk en wat betekent ‘optimaal gebruikersbeleving’ voor uw ruimte? Vragen, interpreteren, ontwerpen en realiseren - zo maken we onze beloften waar: bewezen optimale gebruikersbeleving.

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op