Opgelet! 10 do's en don'ts rondom (her)inrichting

Iedereen die weleens verbouwd heeft kent ze. De goedbedoelde adviezen van broer, buurvrouw, achterneef of fijne vriendin. Zelf nog nooit een verfkwast gehanteerd, maar op die momenten expert in elke klus. Maasdam pretendeert gelukkig geen expert op elk gebied te zijn, maar wel op het gebied van projectinrichting. Andre (interieurarchitect bij Maasdam) heeft een aantal goedbedoelde adviezen, en hij is een expert, dus van hem kun je het aannemen.

Wanneer het gaat om interieurontwerp en de realisatie ervan is het maken van keuzes essentieel. Veel keuzes. Want een goed uitgedacht ontwerp is voorafgegaan door meerdere schetsen en keuzemomenten. Waar moet je rekening mee houden in dit proces?

De do’s

Focus op een realistisch design
Alles is mogelijk. We vliegen tenslotte naar de maan. Maar hoe mogelijk en onmogelijk zijn wensen en plannen? Bepaal wat wenselijk en noodzakelijk is, en wat je absoluut niet wilt. Is het plan opgevat om alle bouwkundige wanden te verwijderen en de elektra om te leggen? Afgezien van het feit of het bouwtechnisch mogelijk is, moet je je afvragen of je een dergelijke kosteningrijpende klus wel wilt doen. Een realistisch design houdt rekening met de (financiële) mogelijkheden.

Rommel in = rommel uit
Een goede voorbereiding is van groot belang, investeer daarin dan ook tijd en aandacht. Het kan helpen om workshops te volgen en gebruik te maken van scans, apps en checklists om een beeld te krijgen van de wensen en mogelijkheden. Het bezoeken van een referentieproject geeft een beter beeld, zeker als je spreekt met de betrokkenen. Ga daarnaast in gesprek met meerdere partijen om te bepalen met wie je een project van dit formaat aan durft te gaan.

Bewaak je visie
Er is een vertrekpunt bepaald. Op basis van verschillende factoren zijn de wensen en doelen gedefinieerd, er is een visie geformuleerd over hoe het project zou moeten verlopen en wat de kern is. Bewaak deze. Als een bok op de haverkist. 

Want de visie sluit aan bij de kernwaarden van de organisatie en de wijze waarop deze vertaald worden naar de projectinrichting.

Start vanuit de organisatiedoelen
Waar ontleent je bedrijf zijn bestaansrecht aan? Hoe ziet de identiteit van het bedrijf eruit? Wat is de reden van het (her)inrichten en hoe kun je hiermee waarde toevoegen? Het doel is om ruimtes te creëren die aansluiten bij de organisatiedoelen en een optimale omgeving vormen voor de mensen die er werken, leren of verblijven. Daarom is het van belang de wensen van verschillende type gebruikers mee te nemen in de plannen.

Om draagvlak en betrokkenheid te creëren is het verstandig een werkgroep samen te stellen. Vanuit de verschillende gelederen binnen het bedrijf worden wensen en behoeften daarmee vertaald naar werkbare oplossingen.

Denk aan geluid, lucht en licht
Geluid, lucht en licht vormen de basis van onze omgeving en hoe we daarin functioneren. Bepaal bij de start welke faciliteiten er nu zijn en welke terug moeten keren in zekere hoeveelheid lucht en licht om ons heen nodig. Daarnaast is het goed je te realiseren welke invloed geluid heeft op de productiviteit van een mens en hoe je dit kunt beperken op plaatsen waar men geconcentreerd wil werken. Het doel is op zoek te gaan naar de juiste balans.

Tot zover een aantal van de belangrijkste aspecten die je wél moet doen. Uiteraard zijn er ook zaken die je vooral moet láten. Hiermee bespaar je jezelf frustratie, tijd en geld.

De don’ts 

Verdwalen in modegrillen
Een volledig tijdloze inrichting is een illusie, maar laat je niet verleiden door modegrillen van het moment. Het advies van Maasdam is nuchter te blijven en de organisatiedoelen als uitgangspunt te nemen. Vele organisaties bestaan immers langer dan de duur waarin een flamingo of cactus hip is. 

Te veel zaken lostrekken
Probeer functioneel te denken en voeg functies van onderdelen samen. Een kast kan tevens een oplossing zijn bij het verbeteren van de akoestiek als wel het vormen van een afscheiding tussen werkplekken. Door op deze manier in een ruimte te werk te gaan, creëer je rust. We zijn tenslotte al druk genoeg.

Je kantoorinrichting zien als een verzameling meubels
De basis van een (her)inrichting wordt grotendeels gevormd door de functionaliteit. Inrichting is echter meer dan een verzameling losse meubels. Er ligt tenslotte een concept aan ten grondslag. Pas daarom op voor tunnelvisie.

De techniek vergeten
Dat een (her)inrichting een complex project is, zijn we ongetwijfeld met elkaar eens. In de vele keuzes die gemaakt moeten worden, is ook elektra van groot belang. Bij het wijzigen van de bouwkundige elementen van een ruimte, zal ook de techniek anders ingedeeld worden. Vergeet daarom niet om vooraf te bepalen waar elektra geplaatst moet worden en verwerk dit in de planning.

Te strak plannen
Tijd is geld. Voor elk van ons. Maar van een te strakke planning wordt niemand gelukkig. Stem alle onderdelen van de (her)inrichting goed op elkaar af en voorkom hiermee een wirwar van mensen op de werkvloer. Hiermee werk je aan een eindresultaat waar alle betrokkenen gelukkig worden.

Moraal van het verhaal: Neem de goedbedoelde adviezen van ervaringsdeskundige Andre ter harte. Maasdam is expert in het creëren van ruimte en is de aangewezen partij om je bij te staan in het proces van (her)inrichten. Gegarandeerd meer succes dan met het advies van de buurvrouw.

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op