Een middag vol kennis en inspiratie!

Op een zonnige donderdagnamiddag in juni sprak Kitty de Groot bij Maasdam, tijdens een intern trainingsmoment. Haar gedeelde kennis delen wij natuurlijk ook weer graag. Daarom schreef Kitty een korte samenvatting van haar presentatie.


Kitty de Groot – Het Nederlands kantoorlandschap

Kitty de Groot, interieurstrateeg, journalist en schrijfster van het boek ‘Nieuwe Werkvormen’, neemt ons mee op pad door het Nederlandse kantoorlandschap van 1900 tot 2030. Van de invoering van de sociale wetgeving tot aan wat nog komen gaat. We staan stil bij onze cultuur en bij de megatrends die ons landschap doen veranderen. Meer openheid, zelfstandigheid en gelijkheid; het zijn de Nederlandse basiswaarden waarin we ons verder ontwikkelen. Waar een verandering erom vraagt passen we onze werkstijl en werkomgeving daarop gemakkelijk aan.

Anno nu gebeurt er veel: De kenniseconomie raast voort, technologie maakt ons mobiel en autonoom, de op te lossen problemen worden complexer, wat vraagt om een anti-hiërarchische manier van werken en om een open, op interactie gerichte werkomgeving om adequaat te kunnen schakelen in een steeds sneller veranderende markt.

Het scrummen doet zijn intrede; in hiërarchie loze teams werken we met elkaar en komen met regelmaat op een vaste projectplek bijeen. Deze plek hangen we vol met post-its, waarop staat wie, wat, wanneer doet. Het doen vindt plaats op een plek die past bij de taak en onze persoonlijke voorkeuren.

Als we met De Groot verder in de toekomst kijken, dan duizelt het ons. Organisatorische en technologische veranderingen volgen elkaar steeds sneller op, dat eist zijn tol: een sterke toename in psychische belasting, denk aan stress en burn-out. Om de werknemer mentaal, sociaal en fysiek te ondersteunen dient het kantoorlandschap comfort, rust en sociale binding te bieden, door uitzicht op en contact met de natuur, een goede akoestiek, ergonomische meubelen, een huiselijke aankleding, vernuftige technologische innovaties. Geur, licht, warmte, beeld, geluid, lichaamspositie, worden per ruimte en per individuele zone automatisch ingesteld afhankelijk van voorkeuren, het project, de omgeving. Dat is het landschap van de toekomst, aldus de Groot.

Het boek van Kitty de Groot (ktl.degroot@live.nl )gaat verder in op dit onderwerp. Het boek is verkrijgbaar bij via de boekhandel,  via Bol.com of via www.uitgeverijgelderland.nl

#Nieuwe Werkvormen, een boek dat in de boekenkast hoort van eenieder die meer wil weten over de kunst van een succesvol interieurontwerp. De fotorijke publicatie richt aan de hand van thema’s als ‘Geschiedenis en toekomst’, ‘Het Nieuwe Werken in Nederland’ en ‘Duurzaamheid, gezondheid, identiteit, creativiteit en economie’ de spotlights op de kunst van het succesvol en innovatief inrichten van onder meer kantoren en onderwijsinstellingen. . Aldus biedt dit naslagwerk kennis over en inzicht in de talrijke facetten van nieuwe werkvormen.

Gebonden (hardcover), 228 pagina's, full colour

ISBN: 9789491826269

Auteurs: Kitty de Groot en Françoise Bronner

Prijs: € 34,95

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op