De meubels maken het af

Het meubilair in een ruimte heeft een belangrijke waarde voor de beleving en functionaliteit. De esthetische waarde neemt daarbij een nog grotere rol in dan de functionele waarde. Desalniettemin krijgt het meubilair vaak te laat en te weinig aandacht in het proces van het (her)inrichten van een ruimte. Wij zetten graag even op een rijtje waarom interieur en meubilair juist al vanaf de start van het project alle aandacht verdienen.

1. Meubilair zorgt voor effectievere gebruikers
Wist u dat vergaderen aan statafels of zittend op een hoge stoel meer creativiteit brengt dan een lage zit? Heeft u zich ooit gerealiseerd dat door het gebruik van bepaalde materialen mensen in een ruimte zich automatisch meer op hun gemak voelen? Is het u ooit opgevallen hoe het gebruik van bepaalde kleuren de alertheid van de gebruikers kan verhogen of juist ontspanning kan brengen? En bent u zich ervan bewust dat licht op de werkplek een rechtstreekse relatie heeft met productiviteit?
Het is slechts een greep uit de voorbeelden waarin de keuze voor een bureau, een vergadertafel, de lampen in een ruimte of de kleur van de bureaustoelen een ruimte sterk beïnvloeden. Bij de juiste keuzes in meubilair ontstaat een ruimte waarin optimaal wordt gewerkt, geleerd of gezorgd. Een goed voorbeeld van dergelijke toepassingen, vinden we ook terug in Biophillic Design.

2. Meubilair draagt bij aan de organisatiedoelstellingen
Met bovenstaande in het achterhoofd, kunnen de keuze voor het meubilair zo gemaakt worden dat de tafels, stoelen, kasten en lampen bijdragen aan het bereiken van de organisatiedoelstellingen. Denk bijvoorbeeld aan een Healing Environment  waarin een zorginstelling dermate is ingericht dat patiënten zich prettiger voelen, minder complicaties krijgen en sneller herstellen. Of denk aan een onderwijsinstelling waar de leerlingen door het meubilair in een actieve houding worden gedwongen en automatisch beter de lesstof opnemen. Zie een kantoor voor u waarin door de inrichting en het gebruik van meubilair in de ene vergaderruimte ideaal is voor brainstormsessies en een andere ruimte de beste omgeving creëert voor een rustig 1-op-1-gesprek of een geconcentreerde werkplek met privacy. Onderzoeken onderschrijven dat een goed ingerichte en prettige werkomgeving bovendien minder ziekteverzuim tot gevolg heeft. Eenvoudigweg door de vormen en de materialen van de meubels en de wijze waarop zij bij elkaar zijn gepositioneerd.

3. Meubilair versterkt het merk
Het meubilair is eveneens een belangrijk onderdeel van een Branded Workspace. De keuze voor meubilair zegt iets over de wijze waarop de organisatie wordt gevoerd. Heel bewust kiezen voor het hergebruiken van bestaand meubilair werkt goed bij een kleiner budget, maar ook bij een organisatie die maatschappelijk verantwoord ondernemen onderstreept. De wijze waarop een entree en wachtruimte is ingericht qua meubilair geeft een eerste indruk van de organisatie waar de wachtende zich bevindt. Hetzelfde geldt voor de eigen medewerkers - klopt het beeld dat zij willen uitdragen namens de organisatie met hun eigen beleving en uitstraling van de werkomgeving? Met de juiste keuzes in onder meer het meubilair is de inrichting complementair aan het DNA van de organisatie en haar imago.

Hoe weten wij dit allemaal?
Zoals u leest, stellen we krachtig hoe belangrijk het meubilair is bij het inrichten van een nieuwe of vernieuwde omgeving om te werken, te leren of te zorgen. Aan onze overtuiging liggen diverse onderzoeksresultaten, alsook onze eigen vakkennis en -ervaring ten grondslag. We zetten de wetenschappelijke kennis over bijvoorbeeld omgevingspsychologie in en maken gebruik van diverse marketing- en strategiemodellen bij een project. Het team van Maasdam bestaat uit experts die hun kennis graag delen. We werken samen in de verschillende disciplines en samen met onze klanten om alle waardevolle theorie in de praktijk tot zijn recht te laten komen. Hierbij gebruiken we de Waardepiramide van Maasdam, waarbij processen en de effecten ervan zichtbaar worden gemaakt.
                             

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op