Code Rood! of toch blauw, of geel of bruin?

Kleuren in een ruimte hebben effect op de gemoedstoestand van de gebruiker in die ruimte. Onderzoeken in omgevingspsychologie laten zien hoe een functie van een ruimte versterkt kan worden door het juiste kleurgebruik. Niet zo gek dat onze experts alle kennis over kleuren meenemen in het waarmaken van onze Maasdam-belofte voor optimale gebruikersbeleving. In dit blog delen we graag de basiskennis over kleuren en het effect dat ze hebben op ons als mensen. 

Welke functie heeft de ruimte?

Bij de keuze welke kleuren er in welke ruimte wordt toegepast, kijk je als organisatie wellicht naar de huisstijl van de organisatie en naar het esthetisch geheel van de ruimte. Dat zijn elementen die de experts van Maasdam ook meenemen in hun advies, maar bovenal kijken zij naar de functie van de ruimte. Wordt er gezorgd, geleerd, gewerkt, gewoond? En welke doelstellingen zijn er voor deze ruimte en voor de andere ruimten in het project? Een stilteruimte op een kantoor ziet er anders uit dan een ontmoetingsruimte of een creatieve vergaderplek. De wachtruimte in een ziekenhuis geef je met kleur een andere uitstraling dan de onderzoeksruimte van de arts. De gangen van een schoolgebouw mogen meer energie uitstralen dan het klaslokaal waar meer concentratie vereist is. 

Kleur = emotie

Bij de invloed van kleuren op onze hersenen zijn veelal onbewust, tenzij het om heel extreme tinten gaat. We maken we allereerst het onderscheid tussen warme kleuren, koude kleuren en aardtinten. Koude kleuren (blauw, groen, grijstinten) zijn vaak kleuren die je toepast om een rustige en strakke inrichting te creëren. Zo wekken grijstinten een gevoel van eenheid en verfijning op. De kleur blauw zorgt onbewust voor het verhogen van de productiviteit, wat voor de gebruiker in de ruimte erg prettig is - zonder dat hij of zij dit waarschijnlijk bewust koppelt aan de kleur blauw.

Warme kleuren zoals rood, oranje en geel worden ingezet om een enthousiast gevoel te geven aan de gebruiker van een ruimte. Rood, de kleur van de liefde én van haat, wekt daarbij vaak sterke emoties op. Als accentkleur in een inrichting met koude kleuren, kan het heel goed werken.

Bij alle kleurtinten heeft de intensiteit ook effect op de uitwerking. Een fel gekleurde gele muur kan heel hard zijn, terwijl lichte geeltinten juist voor een zacht effect zorgt. Er zijn studies die aantonen dat geel een gevoel van warmte geeft, maar ook het zenuwstelsel en mentale processen kan stimuleren. Ook worden veel mensen vaak vrolijk van de kleur geel, net als van de vrolijke kleur oranje die ingezet wordt om een ruimte gezelliger te maken. Warme kleuren worden daarnaast bewust ingezet om creativiteit te verhogen door verschillende kleurcombinaties toe te passen.

Tot slot benoemen we graag de aardtinten groen en bruin. Groen geeft een gevoel van kalmte en gezondheid. Dit effect kun je al aan in de inrichting naar boven laten komen door eenvoudigweg planten in ruimtes te plaatsen. Bruin is een kleur die eveneens een gevoel van gezondheid en tevens een gevoel van geborgenheid en gezelligheid kan opwekken.

Combineren maar

Wanneer je de basiseffecten van kleur weet, kun je deze gaan combineren om een optimale gebruikersbeleving te realiseren. Hierbij kijken de experts niet alleen naar de wanden en vloeren, maar ook naar het meubilair dat in de ruimte staat. Het totaalplaatje moet de functie van de ruimte versterken. Met het combineren van de juiste kleuren kun je ook letterlijk meer ruimte creëren. Door de muur licht te maken en meubelstukken dezelfde lichte tint te geven. Zo lijkt het meubelstuk op te gaat in de achtergrond en ontstaat er een ruimtelijk effect.

Kleuren kunnen elkaar visueel versterken wanneer het complementaire kleuren zijn. Een paarse stoel valt nog meer op, wanneer de vloer en muren een geeltint hebben. Deze krachtige aspecten worden allemaal gekoppeld in het creëren van de beste ruimte. Waarbij de hamvraag altijd blijft: wat wil je bereiken met deze specifieke ruimte?

Meer weten over kleuren en de mogelijkheden voor uw bouw, verbouw of renovatie? Vraag direct online vrijblijvend een adviesgesprek aan. 

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op