Code Rood! of toch blauw, of geel of bruin?

Kleuren in een ruimte hebben effect op de gemoedstoestand van de gebruiker in die ruimte. Onderzoeken in omgevingspsychologie laten zien hoe een functie van een ruimte versterkt kan worden door het juiste kleurgebruik. Niet zo gek dat onze experts alle kennis over kleuren meenemen in het waarmaken van onze Maasdam-belofte voor optimale gebruikersbeleving. In deze blog delen we graag de basiskennis over kleuren en het effect dat ze hebben op ons als mensen.

Een middag vol kennis en inspiratie!

Op een zonnige donderdagnamiddag in juni sprak Kitty de Groot bij Maasdam, tijdens een intern trainingsmoment. Haar gedeelde kennis delen wij natuurlijk ook weer graag. Daarom schreef Kitty een korte samenvatting van haar presentatie. 

Maasdam en VR

Voor dat de bouw begint al door het nieuwe kantoor lopen? Met Virtual Reality (VR) kan dat! VR is erg actueel: we zien de trend steeds vaker terug, in veel verschillende branches. Ook Maasdam is intensief bezig met VR, in onze branche zijn er immers ook veel veelbelovende toepassingen.

De meubels maken het af

Het meubilair in een ruimte heeft een belangrijke waarde voor de beleving en functionaliteit. De esthetische waarde neemt daarbij een nog grotere rol in dan de functionele waarde. Desalniettemin krijgt het meubilair vaak te laat en te weinig aandacht in het proces van het (her)inrichten van een ruimte. Wij zetten graag even op een rijtje waarom interieur en meubilair juist al vanaf de start van het project alle aandacht verdienen.

Tactiek: de sleutel tot succes!

''Tien jaar geleden zat ik met een aantal vrienden in een café in Rotterdam.''Machiel van Nieuwaal, commercieel manager van Maasdam, vertelt. ''Al pratende kwamen we tot de conclusie dat we graag een keer liftend naar Parijs wilden...''

Opgelet! 10 do's en don'ts rondom (her)inrichting

Iedereen die weleens verbouwd heeft kent ze. De goedbedoelde adviezen van broer, buurvrouw, achterneef of fijne vriendin. Zelf nog nooit een verfkwast gehanteerd, maar op die momenten expert in elke klus. Maasdam pretendeert gelukkig geen expert op elk gebied te zijn, maar wel op het gebied van projectinrichting. Onze architect heeft een aantal goedbedoelde adviezen, en hij is een expert, dus van hem kun je het aannemen.

Uw behoeften in beeld!

Ok. De kogel is door de kerk. Het plan is opgevat om daadwerkelijk te gaan nieuwbouwen, verbouwen of verhuizen. Er moeten talloze keuzes gemaakt worden. Maar op welke manier breng je nu ál je wensen en eisen in kaart? En hoe wordt het mogelijk om al die wensen te prioriteren?

Alle medewerkers centraal

Medewerker tevredenheid verhogen met persona’s

Maasdam is er van overtuigt dat een inrichting meer is dan zomaar een bureau of een stoel. Sterker nog, de ideale ruimte werkt mee voor organisaties en mensen om optimaal te presenteren, leren, genieten en genezen. 

Ruimtes kunnen wij dus inzetten om doelen te bereiken, want wie wil nou niet zijn klantbeleving verbeteren? Of zijn medewerker tevredenheid verhogen? 

Geurbeleving

“Geur op de werkvloer is uitgegroeid tot een trend. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Het wordt nu al ingezet om de tevredenheid en de creativiteit van de medewerkers te verhogen.”

Maar wat voor invloed hebben geuren op medewerkers en klanten? Hebben geuren überhaupt wel invloed ? En hoe werkt dat dan?

Van gastvrije ontvangst naar echte klantbeleving

Vrijwel iedere zichzelf respecterende organisatie weet dat het geven van de juiste aandacht aan de juiste klanten zorgt voor betere bedrijfsresultaten, op de korte en lange termijn. Voor veel organisaties is het kantoor ook het visitekaartje van de organisatie. Klanten die er verwelkomd worden moeten een goede indruk krijgen van het bedrijf en liefst zelfs zo onder de indruk zijn van de beleving van het bezoek dat ze het tegen een collega of ’s avonds bij het diner er nog over hebben. 

Medewerkerstevredenheid verhogen met omgevingspsychologie

Kantoorinrichting is een belangrijk onderdeel van het werk van medewerkers. Het helpt of hindert medewerkers met het uitvoeren van hun werk. Daarom is het een belangrijk middel om medewerkerstevredenheid te verhogen. Hoe doen we dat? In deze blog legt omgevingspsycholoog Joren van Dijk twee psychologische mechanismen uit die kunnen helpen bij het maken van ontwerpkeuzes.

Optimale gebruikersbeleving dankzij biophilic design

Maasdam belooft een optimale gebruikersbeleving, maar hoe ontwerpen en realiseren we dit eigenlijk? Dit doen we voornamelijk door het inzetten van theoretische kennis uit de omgevingspsychologie, waarmee we onderbouwde keuzes maken voor de optimale inrichting van uw ruimte. Eén van de theorieën uit de omgevingspsychologie die wij bij het creëren van de optimale gebruikersbeleving toepassen, is biophilic design.

Eén voor allen, allen voor één!

Hoe gemeenschapsgevoel werkt op de werkvloer

De ruimtes waar wij ons in bevinden, waar we in werken, leren of waar we op bezoek zijn, hebben grote invloed op hoe wij ons voelen. U merkt het zelf vast ook; in de ene ruimte kunt u zich beter concentreren op een verslag, voelt u zich net iets meer ontspannen óf u merkt dat juist daar de meest creatieve ideeën ontstaan

Biophilic Design – Natuurlijk meer dan groen

De natuur is overal om ons heen. Het heeft grote invloed op ons en wordt steeds vaker van buiten naar binnen gehaald. We weten dat natuurlijke aspecten in onze werkomgeving invloed hebben op hoe we ons voelen en hoe we werken (zie hiervoor ook onze eerdere blog ‘Back to nature?!’). Als u hier rekening mee wilt houden, bent u dan klaar met een paar planten in uw werkkamer?

Back to nature?!

U weet waarschijnlijk al dat 'de natuur' naar binnen halen stress reduceert en arbeidsproductiviteit verhoogt. Maar waarom is dat zo? Waarom voelen en werken mensen beter in een omgeving met 'natuur'? Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Wetenschappers ontdekken nog steeds nieuwe aspecten over het belang van het naar binnen halen van natuur.

Focus moet bij klanttevredenheid op beleving

Een facility manager, die zijn klanttevredenheid wil verbeteren, moet eerst zorgen dat zijn medewerkers tevreden zijn. Dat vindt Friedo de Valk, directeur Operations bij het ROC Nijmegen. Bij een klanttevredenheids- onderzoek moet vervolgens niet zozeer gefocust worden op het ‘wat’ als wel op hoe de klant de service rond een dienstverlening beleeft.

'ZITTEN IS HET NIEUWE ONGEZOND ETEN'

Ergonomisch zitten van levensbelang

Steeds vaker hoor je mensen om je heen zeggen 'ik neem wel even de trap' of 'ik pak toch maar de fiets in plaats van de auto'. Na de gezond eten hype lijkt het adagium voor een gezond leven nu 'bewegen, bewegen, bewegen', waarbij met name zitten uit den boze is. 

Nieuwe kansen voor gebruikt interieur

Restylen in duurzame stijl - Maasdam realiseert het

Kritisch kijken naar de bestaande werkomgeving is lastig als je er zelf werkt. Juist door een externe expert met een frisse blik naar de ruimte en de beschikbare meubels en materialen te laten kijken, komen er verrassende resultaten. 

Waarom een werkplekanalyse waardevol is

Kijken luisteren en invoeren

Het maken van een volledige analyse van de werkplekken in een kantoor, in een zorginstelling of in een schoolomgeving lijkt misschien ingewikkeld. En alles werkt nu toch ook, dus wat schiet je er mee op? Het antwoord: veel. 

Een doordacht lichtplan: geen overbodige luxe

Werken bij sprookjesachtig kaarslicht, dat werkt niet. Net zomin als een romantische rendez-vous onder een fel verlicht systeemplafond. Licht beïnvloedt in sterke mate hoe je je voelt: alert en klaar voor actie of juist ontspannen. Er is enorm veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van licht op menselijk functioneren. Maasdam weet de resultaten van dat onderzoek om te zetten in een doordacht lichtplan. 

'STIL!’ OFTEWEL: EEN FRISSE KIJK OP BETERE AKOESTIEK

Goed geluid = beter leren, prettiger werken, sneller herstellen

De hele dag worden we omgeven door geluiden. Vaak zijn we ons er niet of nauwelijks van bewust. Het valt pas op als het storend is. Als het afleidt of zelfs vermoeit. Bij Maasdam zijn we dat moment liever vóór. Want goede akoestiek is overal enorm belangrijk. In het onderwijs, in de zorg en in kantoren. 

HOE LAAT JE HET NIEUWE WERKEN WERKEN?

Vorm volgt functie. Maasdam weet er alles van.

Het is een wetmatigheid die altijd geldt, waar je ook kijkt: vorm volgt functie. Een kroeg die als functie ‘gezelligheid’ heeft, ziet er anders uit dan een logistiek centrum met losse stellingen. Daar is ‘productiviteit’ de functie. Het is verstandig om vanuit dit gegeven naar Het Nieuwe Werken te kijken.

EEN NIEUWE KIJK OP HET NIEUWE WERKEN: EFFECTIEVER EN PLEZIERIGER!

Maasdam trekt het breder

‘Ja, bij ons doen we ook aan Het Nieuwe Werken’, hoor je vaak van vrienden. ‘Geen eigen bureau meer. Gewoon ergens gaan zitten en inloggen maar.’ Als dàt de perceptie op de werkvloer is, dan is er werk aan de winkel!

Uw proces verduurzamen met de Circulaire Economie?

We schuiven op van ‘hebben’ naar ‘gebruiken’.

Wat hebben de muziek van Spotify, de auto’s van Greenwheels en de producten van Maasdam met elkaar te maken? Meer dan u denkt. Ze zitten middenin dezelfde grote maatschappelijke beweging van dit moment. We schuiven op van ‘hebben’ naar ‘gebruiken’.

Duurzaamheid is ook: slimmer tegels snijden

Maasdam is zuinig op de wereld die we in bruikleen hebben

We proberen op zoveel mogelijk manieren duurzaam te werken: zo maken we bij projecten uitsluitend gebruik van FSC®-hout, besparen we op materialen en hechten we sterk aan de VCA-veiligheidsnormen. 

Het verhaal achter de ronde tafel

Over de link tussen bedrijfscultuur en inrichting

Ongetwijfeld kent u de legende van Koning Arthur en zijn Ridders van de Ronde Tafel. En mocht uw geheugen u in de steek laten: even een kleine update.

Projectinrichting = procesmanagement

Van A tot Z controle en overzicht

Projectinrichting is mensenwerk. Het is per definitie het resultaat van een gezamenlijke inspanning. En daar is meteen al de grote uitdaging geschetst: alles en iedereen op één lijn krijgen.

Samen werken aan een intelligenter verdienmodel

Investeren in elkaar leidt tot een beter rendement

Denken vanuit plussen: één plus één is drie. Minder als keten achter elkaar. Maar naast elkaar. Gebruikmaken van elkaars kracht.