Een goede werkomgeving, betere prestaties?

Inspiratiesessie 13 en 21 april 2015
Wat zorgt er voor een productief en prettig werkklimaat in de juiste werkomgeving? Er bestaat geen universele of een ideale werkruimte die voor alle werknemers het prettigst werkt of waarin productief werken maximaal wordt benut. Ieder mens is uniek en mensen verschillen op verschillende manieren van elkaar, zo ook organisaties en werkomgevingen.

De Loodz was op 13 en 21 april het ‘’theater’’ van de inspiratiesessie “Een goede werkomgeving, betere prestaties? Facilitaire dienstverleners en managers werden op dit gebied geïnspireerd over de ontwikkelingen van goede werkruimtes en hoe deze kunnen bijdragen aan betere prestaties en productievere werkomgevingen voor de werknemers. Het Center For People and Buildings liet aan de hand van factoren en cases zien, hoe de verschillende werkomgevingen ervaren worden en hoe deze het best gecombineerd worden met het juiste interieur om productievere en aangenamere werkomgevingen te realiseren voor werknemers. Het interieur dient afgestemd te worden op de werkprocessen om een gezond en efficiënt werkklimaat te creëren voor mensen.

Oog voor de gebruiker
Werk gaat vaak gepaard met veel sociale interactie, verschillende werkzaamheden en soms ook met stress. Niet elke werkplek of werkomgeving is hetzelfde en werkprocessen kunnen in organisaties flink van elkaar verschillen. Aan de hand van een aantal cases en uitkomsten van onderzoeken van werkruimtes en werkplekken, werden de factoren toegelicht die in verschillende werkplekconcepten hebben geleid tot een lage en hoge waardering. Hierin is het essentieel om de gebruiker van de werkomgeving goed in kaart te hebben en te weten welke werkprocessen worden uitgevoerd en waar behoefte aan is op welke afdeling. Zo ontstaat er niet alleen een prettigere werksfeer, maar krijgen werknemers ook mogelijkheden om op verschillende manieren in verschillende werkruimtes hun werk uit te voeren.

Passende werkomgeving
In een werkomgeving zijn werknemers verbonden aan werkzaamheden die verschillende doeleinden kunnen hebben. Er zijn resultaten van verschillende studies die aantonen dat werknemers prettiger en efficiënter werken, als er aan bepaalde aspecten is gedacht in de inrichting van de werkplekken en de verschillende soorten werkomgevingen waarin werkzaamheden worden uitgevoerd. Een belangrijke en krachtige manier om met deze aspecten een productieve en gewaardeerde werkruimte te ontwerpen en te realiseren is, om de medewerkers van de organisatie te betrekken in de verschillende fases van de implementatie van een nieuwe werkomgeving. Facetten als een werkplekmix, transparantie en openheid en voldoende concentratieplekken- en mogelijkheden dienen hierin geïntegreerd te worden om de werkomgeving prettiger te maken en beter te laten  aansluiten bij het werkproces.

Klantgerichte proces bij inrichting van werkplekken
Vanuit een universele en gestructureerde aanpak, kijkt Maasdam in het voortraject door altijd de unieke klant te zien en daarbij niet alleen te kijken naar: wie is mijn klant, maar wie is de ‘’klant van de klant’’. In dit voortraject gaat Maasdam de diepte in met de klant en kijkt het naar verschillende interne/externe processen, de identiteit, de cultuur en de soort organisatie. Het is dus zaak om samen met de klant te kijken naar welke mensen werken hier? Wie is de klant van de klant? En hoe wil het bedrijf zich profileren op werk- en klantgericht gebied? Zo kunnen duurzame werkplekken gecreëerd worden waarin werknemers worden betrokken en prettig en productief werken als uitgangspunt hebben.

Uw eigen inrichtingsvraagstuk
Heeft uw organisatie (ver)bouwplannen? Betrek Maasdam in een vroeg stadium bij uw plannen en creëer zo ook duurzame interieurs die bijdragen aan prettiger werken, betere zorg en efficiënter onderwijs. Dankzij uitgebreide kennis en brede ervaring, is Maasdam in staat prestaties van gebouwen én hun gebruikers te verhogen met projectinrichting. Zo werkt Maasdam voor klanten aan veelzijdige totaalconcepten voor de inrichting van kantoren, zorg- en onderwijsinstellingen. Maak een afspraak in onze inspiratieruimte en bespreek vrijblijvend wat Maasdam voor u kan betekenen.

VOLG ONS!

Wij zijn ook te vinden via diverse social media kanalen. Volg Maasdam op:

Inspiratiesessies

Onze vorige inspiratiesessies:

  • De ideale ontvangstruimte
  • Toekomst van de werkomgeving 2025

Onze volgende inspiratiesessies:

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!