Waarom een werkplekanalyse waardevol is

Kijken luisteren en invoeren

Het maken van een volledige analyse van de werkplekken in een kantoor, in een zorginstelling of in een schoolomgeving lijkt misschien ingewikkeld. En alles werkt nu toch ook, dus wat schieten we er mee op? Het antwoord: veel.  Het analyseren van werkplekken geeft namelijk niet alleen inzicht in de processen, maar ook in medewerkers, in kosten en in de noodzaak van faciliteiten. 

Veranderende werkomgeving
Een werkplek is allang niet meer wat het eerder was. We werken tegenwoordig vanuit de trein, huis, kantoor of iedere andere locatie met netwerk en wifi. Al is het maar de administratieve kant van ons werk. De taken waarbij concentratie vereist is en collega’s meer afleiding geven dan hulp, doen we liever vanuit huis. Flexplekken, Het Nieuwe Werken en mobiele apparaten waardoor je bestanden overal mee naartoe kan nemen, zijn tot alle sectoren doorgedrongen. Combineer deze veranderende werkomgeving met het aantal parttimers en je begrijpt waarom er veel werkplekken uren in de week onbenut blijven. 

Kijken, luisteren en invoeren
Met slimme software en een kritisch oog vindt de werkplekanalyse plaats. We stellen veel vragen en kijken naar de taken op papier en in realiteit. Een gedetailleerd overzicht van de werkkarakteristieken van een team, een afdeling, een gebouw of zelfs een land is het resultaat. De werkplekanalyse vertelt waar mensen werken en welk werk ze op die plek doen. Informatie over werktevredenheid, de typische werkplekken bij bepaalde functies en de benodigde IT & en faciliteiten worden in een heldere schema’s gevisualiseerd. De Work Place Analytics (WPA) laat de relatie zien tussen werkplekken en ITbehoeftes, maar geeft ook rationeel inzicht in de hoeveelheid van benodigde (type) werkplekken - nu of in de toekomst. 

Waardevol voor wie?
De informatie van een werkplekanalyse is waardevol voor verschillende organisatieniveaus. Directie en beleidsmedewerkers hebben een realistisch beeld om de organisatie (bij te) sturen. HR-managers zien hoe productief welke werknemer is en welke werkomgeving al het potentieel stimuleert. Voor de facilitair manager is het met WPA duidelijk welke faciliteiten op welke plek en voor welke functie nodig zijn. En tot slot zijn het medewerkers die profiteren van een goede werkplekanalyse. Ze worden gehoord, zijn zicht bewust van hun eigen werkwijze en kunnen efficiënter hun talent inzetten voor de organisatie. 

Ook interesse in helder inzicht dankzij Work Place Analytics? De experts van Maasdam laten u graag vrijblijvend zien wat het op kan leveren. Neem contact met ons op of doe de (her)inrichtingsscan van Maasdam.

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op