Uw proces verduurzamen met de Circulaire Economie?

We schuiven op van ‘hebben’ naar ‘gebruiken’.

Wat hebben de muziek van Spotify, de auto’s van Greenwheels en de producten van Maasdam met elkaar te maken? Meer dan u denkt. Ze zitten middenin dezelfde grote maatschappelijke beweging van dit moment. We schuiven op van ‘hebben’ naar ‘gebruiken’.

Nog niet zo lang geleden had vrijwel iedereen een grote kast met CD’s in de woonkamer staan. En nu? We nemen een abonnement op Spotify en miljoenen nummers stromen uit de boxen. Een auto kopen? Waarom zou je? Met Greenwheels heb je wel het plezier van een wagen, maar niet het gedoe dat hoort bij het bezit ervan. Zomaar twee voorbeelden van een beweging die we Circulaire Economie noemen. Het principe is: een gebruiker heeft alleen de lusten van het zogenoemde ‘vruchtgebruik’, niet de lasten van het bezit. Wat heeft dat met Maasdam en uw business te maken? Alles. In de toekomst gaat het er vooral om, de eindgebruiker een optimaal gebruik van een product te leveren. Dus gaat iedereen in de keten anders denken: producenten, leveranciers en tussenschakels als Maasdam. Een bedrijf wil geen tapijt kopen, maar wel benutten. Dat heeft echte waarde. Die waardecreatie in de hele keten, daar denken we ook bij Maasdam over mee. 

Samen met fabrikanten willen we nadenken over manieren waarop we eindgebruikers optimaal gebruik van een product kunnen bieden. Moet een vloer dan enorm robuust zijn of juist snel te vervangen en te recyclen? Er ontstaat dus een andere, veel intensievere, band met eindgebruikers. Hoe organiseer je dat? Het heeft ook alles te maken met duurzaamheid. Niet: maken, gebruiken, weggooien. Maar: maken, gebruiken, onderhouden, aanpassen, hergebruiken, enzovoort. Maasdam wil, samen met alle relevante partijen mede inhoud geven aan die beweging. De Circulaire Economie biedt kansen om met maatschappelijke meerwaarde bijzondere projecten te realiseren. Zo komen we tot waardecreatie voor de langere termijn.

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op