Projectinrichting = procesmanagement

Van A tot Z controle en overzicht

Projectinrichting is mensenwerk. Het is per definitie het resultaat van een gezamenlijke inspanning. En daar is meteen al de grote uitdaging geschetst: alles en iedereen op één lijn krijgen. Dat is een kant van projectinrichting die ons steeds meer fascineert. Eerst met de vastgoedontwikkelaar om de tafel zitten. Een antwoord formuleren op de vraag: ‘Wat kunnen wij deze huurder of koper bieden?’ In een markt waar die huurder of koper het voor het zeggen heeft, is dat geen sinecure. Het is dan de kunst samen met een gedegen voorstel te komen, zowel financieel als praktisch. Alles moet kloppen: schetsontwerp, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp. Verwachtingen en eisen goed inschatten.

Eenmaal in de fase dat de aannemer in beeld komt, gaan weer andere aspecten spelen. Het wordt dan veel concreter. De vraag is dan heel breed: ‘Wat gaan we maken, wie gaat dat maken, wat is de planning en wat zijn de kosten?’ Ook daar weer ontkomen we niet aan de realiteit van vandaag de dag: recessie en krimp. Het proces kan alleen op gang blijven als elke partij de risico’s en verantwoordelijkheden tot het eind kan dragen. Dan toont zich de waarde van een partner (lees: Maasdam) die alles overziet en risico’s of bottlenecks al ziet voor ze een probleem kunnen worden. Met een instrument als Building Information Modeling (BIM) kun je de verschillende deelontwerpen als het ware op elkaar leggen.

En ten slotte komt dan de fase waarin we richting oplevering gaan. De opdrachtgever of eindgebruiker gaat dan steeds meer tot in detail vragen stellen. ‘Welk type stoel kiezen we?’ Of: ‘Mooi, die vloer. Maar is die ook een beetje onderhoudsvriendelijk?’ Dan verlegt het speelveld zich naar het selecteren van leveranciers. Het opstellen van een onderhoudsplan. En het proces stopt niet als het is opgeleverd. Dan komt het aan op finetuning, de aftersales. Zo’n proces wil je niet met elke willekeurige partij opstarten. Dat wil je doen met gelijkgestemden. Professionals die het klappen van de zweep kennen. Die niet bezwijken bij een zuchtje tegenwind. Een keten is zo sterk als zijn zwakste schakel. Dan kun je maar beter kiezen voor zo sterk mogelijke schakels.

Maasdam creëert ruimte. Wij adviseren u graag, neem contact met ons op!

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op