HOE LAAT JE HET NIEUWE WERKEN WERKEN?

Vorm volgt functie. Maasdam weet er alles van.

Het is een wetmatigheid die altijd geldt, waar je ook kijkt: vorm volgt functie. Een kroeg die als functie ‘gezelligheid’ heeft, ziet er anders uit dan een logistiek centrum met losse stellingen. Daar is ‘productiviteit’ de functie. Het is verstandig om vanuit dit gegeven naar Het Nieuwe Werken te kijken.

De valkuil die bij Het Nieuwe Werken dreigt is: éénvormigheid. We zien hier en daar wel kantoren waar eigenlijk elke ruimte en elke vloer hetzelfde is ingericht. Dat is wel te verklaren. Toen Het Nieuwe Werken (HNW) opkwam, was bezuinigen en ‘meer doen met minder’ een belangrijke driver. Het ging vooral om de vierkante meters. Inmiddels omvat HNW veel meer dan dat. Het is ingebed in andere snel groeiende trends: veel meer mobiel werken, altijd en overal met anderen connected zijn, duurzaamheid en een veranderende arbeidsmarkt (de flexibele schil aan externe mensen die in en uitvliegen). Vandaag de dag gaat HNW over drie B’s: Bricks (de ruimte en de aankleding daarvan), Behaviour (gedrag, bedrijfscultuur) en Bytes (ICT, social media). En dan zie je ineens een heel andere invulling van HNW.  

Andere functies, andere vormen
De functie verandert, en daarmee de vorm. Stel, je wilt in je onderneming voorkomen dat vergaderingen of overlegsituaties al te lang duren. Dan is staand vergaderen een goed idee. De lengte van zo’n sessie kun je ook heel subtiel sturen met elementen als kleurgebruik, akoestiek, sfeer en toegepaste materialen. Die materialen kunnen hier wat ‘harder’ zijn. De ruimte zegt eigenlijk: ‘Kom even binnen, doe je ding en ga weer verder’. Het tegenovergestelde kan ook. Stel, je wilt dat je mobiele sales force ook regelmatig langs komt om met collega’s te levellen. Dan kun je een ruimte daarop inrichten. Maak het warm, zorg voor een ontspannen sfeer, denk aan aspecten als geur en temperatuur. Hier heerst een ‘doe of je thuis bent’-sfeer. Je kunt, zoals een onderneming deed, een ruimte beplakken met ‘boekenkast-behang’, makkelijke stoelen en een lekkere Chesterfield-bank neerzetten. Dan nodig je medewerkers uit om met elkaar in contact te komen. De voorbeelden zijn eindeloos, Maasdam volgt die ontwikkelingen op de voet. Spelen met functies, spelen met vorm. Om zo HNW optimaal te laten werken.

Bytes: nieuwe technologie
ICT is een belangrijke aanjager geweest van HNW. Anytime, anywhere, anyplace werken, het kan door de snelle opkomst van de smartphone, de cloud, de iPad, social media, noem maar op. Maar er is nog een manier waarop ICT kan helpen om HNW te perfectioneren. Denk aan Apps, waarmee medewerkers (uiteraard onderweg of waar dan ook) ruimtes kunnen reserveren. Ze kunnen al van tevoren bedenken in welke ruimte en in welke sfeer ze willen werken.  Je kunt op die App ook zien wie waar wanneer is. Zo is er een hele reeks aan Apps, van Evernote tot Glympse en van Wunderlist tot Skype. Vaak zijn ze goedkoop of zelfs gratis en maakt het werken vaak een stuk eenvoudiger.

Waar moet het heen?
Het moge duidelijk zijn: HNW is, als je er goed over nadenkt, een onderwerp met enorm veel dimensies. Mensen, middelen, verwachtingen, mogelijkheden, het is zaak om goed in kaart te brengen wat je er in je bedrijf mee wilt. En misschien nog belangrijker: het is zaak om je te verdiepen in de trends-van-morgen en de trends-van-overmorgen. Maasdam denkt graag met u mee. Samen laten we Het Nieuwe Werken werken. Neem contact met ons op.

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op