Eén voor allen, allen voor één!

Hoe gemeenschapsgevoel werkt in een ruimte

De ruimtes waar wij ons in bevinden, waar we in werken, leren of waar we op bezoek zijn, hebben grote invloed op hoe wij ons voelen. U merkt het zelf vast ook; in de ene ruimte kunt u zich beter concentreren op een verslag, voelt u zich net iets meer ontspannen óf u merkt dat juist daar de meest creatieve ideeën ontstaan.

Dit komt door de juiste toepassing van vele verschillende aspecten, zoals licht, kleuren, natuurlijke elementen, akoestiek  en ergonomie. Die juiste toepassing van deze, en vele andere variabelen, kan de gezondheid en prestaties van de gebruikers in die ruimte verbeteren. Dit helpt dus bij het behalen van de doelen die de organisatie heeft met die ruimte!

Maasdam vindt dat alle mensen en organisaties een ideale omgeving verdienen om te presteren, genieten, leren en genezen. Daarom zijn wij veel bezig met de wetenschap rondom deze toepassingen; omgevingspsychologie.

Een van de leukste variabelen in de omgevingspsychologie is die van ‘Gemeenschapsgevoel’. Een onderdeel dat vooral in de inrichting van kantoren mee moet worden genomen, onderzoek toont namelijk een verhoging aan in productiviteit én een verlaging in ziekteverzuim wanneer het gemeenschapsgevoel hoger is.

Met de toename van flexibelere manieren van werken komt dit gemeenschapsgevoel echter in het geding. Het is dus extra belangrijk dat organisaties de juiste balans vinden tussen flexibele vormen van werken én een gemeenschapsgevoel binnen de organisatie, het team of de afdeling.

Er zijn talloze manieren om het gemeenschapsgevoel te verhogen met uw inrichting. Welke manier voor u van toepassing is hangt geheel af van de organisatie en van uw doelen. Een aantal mogelijkheden zijn:

  1. Ruimtes creëren voor spontane ontmoetingen, bijvoorbeeld bij een centrale voorraad, koffiemachine of printer;
  2. Expliciete aanbieding van ontspanning, bijvoorbeeld met comfortabele zithoeken buiten de vaste werkplek;
  3. Expliciete aanbieding van vermaak, bijvoorbeeld met een tafelvoetbaltafel of biljart;
  4. De juiste zichtlijnen creëren, waarmee er openheid ontstaat tussen de verschillende teams of afdelingen.

 

Maar let op! Een juiste toepassing van omgevingspsychologie vraag om een ruimte met een gebalanceerde gebruikersbeleving; de juiste combinatie van diverse ruimtes en toepassingen. Het is dus zeker niet verstandig om alle ruimtes in uw pand vol te zetten met tafelvoetbaltafels, lounge banken en biljarts. Het is juist de kunst om te zorgen voor een gebalanceerde afwisseling van concentratiewerkplekken, inspirerende ruimtes, ruimtes om in terug te trekken én ontspanningsruimte om het gemeenschapsgevoel te verhogen.

Het toepassen van omgevingspsychologie in uw ruimtes, en met name het versterken van een gemeenschapsgevoel, vraagt dus om doordachte keuzes.  Keuzes die u het beste direct aan het begin van uw (her) inrichtingsproject mee kunt nemen! Wij helpen graag bij het helder krijgen van uw doelen en eisen voor de inrichting, bijvoorbeeld met onze Waardepiramide, of in een persoonlijk gesprek.

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op