Een doordacht lichtplan: geen overbodige luxe

Werken bij sprookjesachtig kaarslicht, dat werkt niet. Net zomin als een romantische rendez-vous onder een fel verlicht systeemplafond. Licht beïnvloedt in sterke mate hoe je je voelt: alert en klaar voor actie of juist ontspannen. Er is enorm veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van licht op menselijk functioneren. Maasdam weet de resultaten van dat onderzoek om te zetten in een doordacht lichtplan.

Licht is letterlijk en figuurlijk een bijna ongrijpbaar fenomeen. We staan over het algemeen niet al te lang stil bij licht en de effecten die dat op ons heeft. Dat hoeft ook niet altijd, want ons lichaam doet dat als het ware vanzelf. Want heeft u er wel eens over nagedacht waarom je ’s avonds thuis in de woonkamer heel ander licht gebruikt dan overdag op kantoor? Een schijnbaar logisch antwoord zou kunnen zijn: ‘Omdat dat ’s avonds gezelliger is. Ik ga niet bij TL-licht op de bank zitten’. Het ligt toch iets anders. U doet dat onbewust.

Een voortdurende jetlag
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat onze biologische klok sterk reageert op verschillen in licht. Overdag is het natuurlijke licht om ons heen overwegend blauw. In onze hersenen bevindt zich de pijnappelklier. Deze maakt onder invloed van licht meer of minder melatonine aan. Meer blauw licht betekent: minder melatonine. Je lichaam is alert, klaarwakker. Blauw licht wordt ook afgegeven door tv’s, beeldschermen en zelfs je smartphone. Als we ’s avonds naar zo’n mooie rode zonsondergang kijken, reageren onze hersenen daarop door meer melatonine aan te maken. Je lichaam gaat zich klaarmaken voor de nacht. Precies daarom willen we ’s avonds ‘warmer’ licht om ons heen. We zijn ons aan het prepareren voor de nacht. Minder blauw licht, meer rood licht. Daarna thuis nog een uur gaat zitten gamen of de late night show zien, daarvan raakt ons brein in de war. Niet voor niets zijn er wel wetenschappers die beweren dat wij in onze moderne samenleving in een voortdurende jetlag leven. 

Spelen met licht
'Allemaal leuk en aardig', denkt u nu misschien. 'Maar wat kun je daar in de praktijk mee?' Heel veel, zo weten we bij Maasdam. Hoeveelheid licht wordt uitgedrukt in eenheden van lux. Goed licht op de werkplek heeft een rechtstreekse relatie met productiviteit. Het is de kunst om in elk seizoen de juiste lichtintensiteit te realiseren. Dat kan betekenen dat in de winter ‘bijverlicht’ moet worden en in de zomer de intensiteit omlaag kan. Nu zien we nog dat in vrijwel alle kantoren het kunstmatige licht altijd dezelfde intensiteit heeft.

Ook in de zorg wordt steeds kritischer gekeken naar licht, het wordt steeds vaker ingezet als ‘therapeutisch instrument’. Zo blijkt dat fel licht (met veel lux) een heilzaam effect heeft op mensen met dementie. Wat voor de ogen van jongere mensen overdreven fel lijkt, is voor deze mensen juist precies goed. Ze zijn overdag alerter en slapen daardoor ’s nachts beter. Het omgekeerde geldt ook. In een instelling waar al te actieve jongeren aanwezig zijn, is het juist handiger om met een lagere hoeveelheid lux en met meer licht in het roodspectrum te werken.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over licht in relatie tot duurzaamheid. Er is tegenwoordig enorm veel keuze in systemen die minder energie verbruiken, bijvoorbeeld lichten die automatisch aan- en uitschakelen. Licht is te belangrijk om niet goed onder de loep te nemen, zeker in een werkomgeving. En licht is complexe materie.

Onze specialisten praten u graag bij en helpen u om de juiste keuzes te maken. Maak snel een afspraak via ons contactformulier. Uiteraard kunt u ons ook direct bellen op 0182 517 822. 

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op