Biophilic Design – Natuurlijk meer dan groen

De natuur is overal om ons heen en heeft grote invloed op ons. We zien steeds vaker dat het van buiten naar binnen wordt gehaald. We weten dat natuurlijke aspecten in onze werkomgeving invloed hebben op hoe we ons voelen en hoe we werken (zie hiervoor ook onze eerdere blog ‘Back to nature?!’). Als u hier rekening mee wilt houden, bent u dan klaar met een paar planten in uw werkkamer?

We zien de laatste jaren een ontwikkeling in de architectuur om de werk- en woonomgeving zo natuurlijk mogelijk in te richten: Biophilic Design.
Biophilic Design gaat verder dan alleen die planten in de werkkamer; het betrekt onze intrinsieke aantrekkingskracht voor de natuur bij het ontwerpen van ruimtes. Het principe gaat er vanuit dat de meest getrouwe ervaringen te vinden zijn in de natuur en dat men zich dus het meest natuurlijk gedraagt in een natuurlijke omgeving. Logisch, aangezien onze oorspronkelijke leefomgeving in de natuur was.
Niet alleen groen dus. Maar wat dan wel? Wij leggen het hier graag kort uit. Er zijn grofweg drie pijlers in Biophilic Design: fysiek contact met natuurlijke processen, aanwezigheid van natuurlijke analogen en  de natuurlijke beleving van een ruimte.

Contact met natuurlijke processen
Allereerst is het maken van contact met levende natuur en natuurlijk processen belangrijk. Er moet hierbij worden gedacht aan de toepassing van (dag)licht, lucht en ecosystemen binnen de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan het neerzetten van bloemen en planten, water en dieren, maar ook de invloed van blootstelling aan geluiden en geuren. Deze aspecten hebben een direct effect op de natuurlijke werking van ons bioritme. De juiste toepassing zorgt dus voor een omgeving waarin men gezonder is en minder stress ervaart (met de bijpassende effecten op productiviteit en ziekteverzuim).

Aanwezigheid van natuurlijke analogen
De tweede pijler richt zich op de toepassing van natuurlijke vormen en natuurlijke materialen. De voorstelling van natuur kan worden ondersteund met vormen, patronen, kleuren en materialen die een raakvlak hebben met de natuur. Zo kunnen bepaalde kleuren en patronen op een vloer bijvoorbeeld de illusie wekken van een natuurlijke ondergrond en werken ronde, in elkaar overlopende, vormen mee in een natuurlijke uitstraling.

Natuurlijke beleving van een ruimte

Het derde aspect van Biophilic Design gaat voornamelijk over de zichtlijnen in een ruimte. Met de juiste en natuurlijke zichtlijnen kan een ontwerp aansluiten bij onze behoefte om ver weg te kunnen kijken, bij de behoefte aan een beschermde plek of bij de behoefte om een omgeving te kunnen verkennen en ontdekken. Het gebruik van op natuur gebaseerde zichtlijnen, ondersteunt de combinatie van deze drie behoeften.

Het toepassen van Biophilic Design is dus niet alleen het neerzetten van een plant op u bureau, maar gaat veel verder dan dat.  Maasdam gebruikt Biophilic Design als een belangrijke bouwsteen voor het creëren van een optimale gebruikersbeleving. Benieuwd hoe wij dit voor uw organisatie kunnen realiseren? Neem contact met ons voor een oriënterend gesprek.

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op