Back to nature?!

U weet waarschijnlijk al dat 'de natuur' naar binnen halen stress reduceert en arbeidsproductiviteit verhoogt. Maar waarom is dat zo? Waarom voelen en werken mensen beter in een omgeving met 'natuur'? Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Wetenschappers ontdekken nog steeds nieuwe aspecten over het belang van het naar binnen halen van natuur.

Eén van de drijvende factoren waarom natuur zoveel positieve effecten sorteert in onze hersenen, is waarschijnlijk het directe verband met het menselijke mechanisme om in de natuur te kunnen overleven.
Mensen voelen zich van nature beter in een overzichtelijke omgeving,  die tegelijkertijd voldoende prikkelend is. Voldoende uitdagend dus, maar wel binnen de context van een omgeving die we gemakkelijk begrijpen. Wanneer mensen een goede balans ervaren tussen een natuurlijk begrip van de omgeving en voldoende mogelijkheden tot verkenning van de omgeving, worden stresslevels geoptimaliseerd en voelen mensen zich meer op hun gemak. Meer groen op kantoor versterkt beide onderdelen van die overzichtelijke omgeving: mensen blijken een omgeving met ‘groen’ beter te kunnen verwerken in de hersenen en daarom begrijpen we de omgeving beter. Beplanting daarentegen geeft ons ook het (onbewuste) idee dat er iets te verkennen is.

Maar niet alleen de aanwezigheid van bloemen en planten heeft een positieve uitwerking op de natuurlijke mechanisme van de mens, ook de aanwezigheid van daglicht heeft positieve effecten.  Daglicht sluit goed aan bij de natuurlijke dagelijkse processen van ons mensen.

De afgelopen jaren tonen verschillende onderzoeken namelijk aan dat niet alleen de intensiteit en aanwezigheid van licht belangrijk is, maar dat vooral de specifieke eigenschappen van daglicht erg belangrijk zijn voor onze gezondheid en productiviteit. De constante diversiteit aan intensiteit en kleur van daglicht, stuurt het menselijk bioritme op een natuurlijke manier aan, waardoor we alerter en in een betere stemming zijn.

Een natuurlijke omgeving, met voldoende groen en daglicht, werkt daarom bevorderlijk voor onze gezondheid, productiviteit en tegen stress. Gelukkig blijkt uit verschillende onderzoeken dat we niet per se in de natuur hoeven te zijn voor deze effecten. Alleen het kijken naar natuur blijkt al effect te hebben!

Wat misschien nog wel verwonderlijker is en waar we een volgende keer op terug willen komen: onze hersenen werken soms wonderlijk, zelfs de suggestie van groen blijkt vaak al genoeg te zijn voor positieve effecten. Denk bijvoorbeeld aan schilderijen met landschappen, natuurlijke patronen in vloerbedekking en simpelweg het gebruik van natuurlijke kleuren.

Weten hoe de natuur het beste binnen uw werkomgeving kan worden toegepast? Neem contact met ons op! 

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op