Leren en luisteren

Inrichten naar de ideale akoestiek

Rennend door de gang, schreeuwend over het schoolplein, ruziemakend in de klas of lachend in de centrale hal.. Kinderen maken vaak veel geluid. Hoe creëer je de beste leeromgeving als het om deze geluiden gaat? Als projectinrichter zien we dat de juiste materialen en inrichting letterlijk en figuurlijk ruimte geeft voor zowel de stilte als het rumoer. Onderzoek en praktijkervaring toont immers aan dat beide nodig zijn voor een prettige en effectieve leeromgeving. 

Geen geluidsoverlast
Een goede akoestiek zorgt voor een aangenaam geluid. In de dynamische omgeving binnen een school verlangt echter ieder moment iets anders als het om akoestiek gaat. En wat is aangenaam? Onze ervaring bij projectinrichting in het onderwijs is dat de focus ligt op het voorkomen van (geluidsover)last van elkaar. Dat leerlingen rustig kunnen doorwerken aan een toets als een andere klas buiten op het schoolplein speelt of door de gang loopt. In een klas moeten groepjes met elkaar kunnen overleggen zonder dat het een kakofonie wordt aan geluiden. De strakke inrichting van scholen, waarbij hygiëne een terecht belangrijke factor is bij de keuze van materialen, hebben vaak gladde vloeren en harde materialen. Dit zijn elementen die alle geluiden nog ‚harder’ maken. Docenten moeten zichzelf in zo’n omgeving overschreeuwen om zich verstaanbaar te maken.

Het plafond - slim klankbord
Met onze expertise van materialen en technische mogelijkheden denken we graag in een vroeg stadium van de (ver)bouwfasen al mee over de geluids- en stiltewensen en mogelijkheden. Welke vloerbedekking, wandbekleding en akoestische schermen zijn noodzakelijk om de juiste geluidsomgeving en rust te creëren? De verrassende grote speler daarbij is het plafond - dat is het grootste onbedekte oppervlak in de ruimte. Het biedt een zee aan akoestische mogelijkheden door het toevoegen van speelse elementen die sfeer geven én geluid absorberen.

Met expertise en ervaring binnen de wereld van onderwijs, zorgt Maasdam dat leerlingen optimaal kunnen horen. Of ze ook luisteren…dat is het vakgebied van de docenten!

Onze specialist onderwijs vertelt u graag meer onder het genot van een heerlijke kop koffie. Neem contact met ons op voor een afspraak.

 

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op