Brandveiligheid

Zorgvuldig gekozen interieur draagt bij aan brandveiligheid scholen

In een onderwijsgebouw is er veelal sprake van grotere groepen leerlingen die bij brand in een zo kort mogelijke tijd, zo veilig mogelijk naar buiten moeten. Een zorgvuldige gekozen interieur draagt bij aan de brandveiligheid van scholen en de veiligheid van de leerlingen en de medewerkers. Preventief door het gebruik van speciale brandremmende of -werende materialen en in het geval van brand door heldere vluchtroutes over brede gangen en veilige trappen.

Brandpreventie door materiaalgebruik
Brandblussers, -dekens, -slangen, rookmelders en sprinklerinstallaties. Het zijn de verwachte en verplichte onderdelen wanneer het gaat om brandveiligheid in een gebouw waar veel mensen tegelijk aanwezig kunnen zijn. Maar brandveiligheid begint al bij preventie. In het onderwijs werken we als Maasdam bewust veel met brandwerende of brandremmende materialen. We kiezen plafonds, wanden en vloeren die minder snel vlam vatten, waardoor er meer tijd is om in geval van nood het pand veilig te verlaten met een grote groep mensen.
Eveneens is duurzaamheid daarbij een aspect. Onze interieuradviseurs denken mee in materialen voor meubilair, vloeren, plafonds, ruimteverdelers en verlichting. Door het juiste materiaal te kiezen, is er in het geval van brand of rookontwikkeling zo min mogelijk blijvende schade van het water uit de sprinklerinstallaties of de brandkraan. Door de inzet van erkende brandwerende materialen vallen bovendien de kosten van verzekering lager uit.

Brandveilig & esthetisch
Wat zijn de vluchtwegen en op hoe houden we deze vrij, terwijl we functie en sfeer behouden in de ruimte? Al in een vroeg stadium overleggen en adviseren we met de aannemer en betrokken instanties. Zo kijken we naar de brandscheidingen in de verschillende compartimenten. Zo voldoet ook het schoolinterieur aan de wettelijke brandveiligheidseisen. Als projectinrichter willen we daarnaast graag dat de leeromgeving van een school of kinderopvang inspireert en aanspreekt. Maasdam denkt proactief mee op welke manier de nooduitgangen en vluchtplannen opvallend zichtbaar zijn, zonder dat ze ‚misstaan’ in de ruimte. Ledverlichting in de vloer die de vluchtroute aangeeft of een juist opvallende omlijsting van de groen verlichte ‚UIT’-bordjes, zijn daar voorbeelden van. Zo dragen we als projectinrichter met plezier en ervaring bij aan een brandveilige en esthetische onderwijsomgeving.

Samen met Maasdam de schoolinrichting brandveilig maken? Onze specialist onderwijs geeft u graag advies! Neem contact met ons op.

Neem contact met mij op

Neem contact met mij op